top of page
  • Yazarın fotoğrafıDR. Berrin Turan Ceylan

Korku bozukluğunun belirtileri ve semptomları nelerdir?

Bazıları için Yaygın Kaygı Bozukluğunda olduğu gibi korku duygusu sıklıkla yaşanabilir. Alternatif olarak birçok kaygı, kalabalıktan, yükseklikten, belirli hayvanlardan, ölümden, hastalıktan, fiziksel zarardan korkmak gibi belirli korkulara veya fobilere sahip olmakla ilişkili olabilir.

Korku bozuklukları , aşırı endişelenme , uyku güçlüğü , kalp atış hızının artması , terleme , mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler , kişinin korku duymasına neden olan durumlardan kaçınma ve korkulan durumla karşı karşıya kalındığında aşırı sıkıntı gibi  çeşitli  belirti ve semptomlarla ortaya çıkabilir .

Diğer semptomlar , müdahaleci düşünceleri , geçmişe dönüşleri ve mantıksız inançları içerebilir . Korku bozukluğu olan kişiler sıklıkla şiddetli kaygı yaşarlar ve panik ataklar geliştirebilirler . _

Bu ataklar , nefes darlığı , göğüs ağrısı ve baş dönmesi gibi yoğun fiziksel hislerin yanı sıra aşırı korku ve dehşet duygularıyla karakterize edilir . _

Tedavi edilmediği takdirde korku bozuklukları  kişinin yaşamını  önemli ölçüde etkileyebilir ve kişinin yalnız kalmasına ve bir zamanlar keyif aldığı faaliyetlere katılamamasına neden olabilir . _

Korku bozukluklarına ne sebep olur?

Korku bozuklukları , kişinin belirli durumlara veya uyaranlara tepki olarak aşırı korku , kaygı ve panik yaşadığı psikolojik durumlardır . _

Genetik, biyoloji, stresli yaşam olayları veya travmatik deneyimler gibi çeşitli faktörler korku bozukluklarına neden olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu , panik bozukluğu ve fobiler gibi belirli tıbbi durumlar da korku bozukluklarına katkıda bulunabilir .

İnsanlar ayrıca , travmatik bir olayı takip eden başka bir stresli yaşam olayı gibi faktörlerin birleşimi nedeniyle de korku bozuklukları geliştirebilirler . _

 Korku bozukluklarını doğru şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek için nitelikli bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak önemlidir .

Kronik korkunun tehlikeleri..

Kronik korku bozuklukları bireyin yaşamı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir ve kişinin  her gün korku ve endişeye kapılmasına neden olabilir . Bu , fiziksel ve duygusal yorgunluğa , konsantrasyon eksikliğine , uyku güçlüklerine ve hatta depresyona yol açabilir .

Kronik korkudan mustarip olanlar , başkalarıyla etkileşimde bulunamayacak veya normalde hoşlandıkları  faaliyetlere katılamayacak kadar bunalmış  hissedebileceklerinden , bu aynı zamanda sosyal izolasyona da yol açabilir .

Bu korku bozuklukları , tedavi edilmediği takdirde bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilir ve günlük durumlarla başa çıkmayı zorlaştırabilir .

EMDR terapisi , kronik korku bozukluklarının semptomlarını azaltmada etkili bir tedavi yöntemidir ve bireylerin daha sağlıklı ve daha  tatmin edici yaşamlar sürmesine yardımcı olabilir .

EMDR terapisi korkuyu tedavi etmeye nasıl yardımcı olur?




Göz Hareketlerini Azaltma ve Yeniden İşleme ( EMDR ) terapisi , korku ve kaygı bozukluklarında oldukça etkili ve kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir . Travmatik veya rahatsız edici anılara erişmeye ve bunları yeniden işlemeye yardımcı olmak için iki taraflı uyarıları ( göz hareketleri , ses veya dokunma ) kullanan bir psikoterapidir . _

EMDR terapisi, bireylerin  travmatik veya üzücü bir deneyimle ilişkili olumsuz inançları yeniden şekillendirmelerine ve  buna bağlı duyguları işlemelerine yardımcı olur . Bu anıların duygusal yoğunluğunun azaltılmasına ve olumsuz inançların daha olumlu ve doğru olanlarla değiştirilmesine yardımcı olur . _

EMDR terapisi ile bireyler daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirebilir , duygusal düzenlemeyi artırabilir ve özgüvenlerini arttırabilirler .

_ Sonuçta EMDR terapisi bireylerin  korku bozukluklarının zayıflatıcı semptomlarının üstesinden gelmesine yardımcı olabilir .


EMDR TERAPİ YORUMLARI ...

" Dr. Berrin Hanımı bulduğumda stresli alanlara ve içsel inançlara değinmeye hazırdım. Uzun ve zorlu olacağını düşündüğüm yol öyle olmadı. EMDR işe yarıyor! Çok müteşekkirim. "
Dr Berrin Hanıma geldiğimde EMDR terapisinin bana çok faydası oldu. Basit görünebilir, ilk başta şüpheciydim ama gerçekten işe yarıyor.
Dr. Berrin Hanım ile EMDR'yi şiddetle tavsiye ediyorum. Sonuçlar beklentilerimi aştı ve geçmiş travmaları çözmemde ve kaygımı iyileştirmemde bana yardımcı oldu.

Anonimliği korumak için isimler gizli tutuldu

Eski Korku Mağdurları



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page