Evlilik sürecinin başından itibaren her iki tarafın aileleri çok önemli yer tutar. Hatta aileler evliliğin kaderini belirler desek yanlış olmaz. Söz, nişan, nikah gibi törenlerde kültürel ya da ekonomik farklılıklar sorunlara yol açabilir. Ailelerin mümkün olduğunca birbirlerine uyum göstermeye çalışıp yapıcı olmaları evlenecek çiftin huzuru ve evlilikleri için son derecede önemlidir. Ailelerle ilgili sorunlar günümüzde boşanmalara dahi sebep olabilmekte.
Aileler gençleri yapacakları seçimler konusunda özgür bırakmalı onlara güvenmelidir. Gerektiğinde tecrübelerini çocuklarına aktaracaklardır elbette. Ama bu kontrol etme, yönlendirme şeklinde olmamalıdır. Aksi takdirde gençler kendi yollarını bulamazlar ya da beraber karar vermedikleri için evliliklerinde sorunlar ortaya çıkabilir. Kendi ailesinin yorumlarından, müdahalelerinden etkilenmeyen ya da buna alışık olan taraf, eşini anlayamayabilir. Farkında olmadan sorunlar büyüdükçe büyür.
Anne-babalık incelik isteyen bir iştir. Anne-baba olmak çocukların hayatında her hakka sahip olmak demek değildir. Çocuklar deneme tahtası değildir. Aileler çocukların hanesine bilgi, birikim ve tecrübelerini aktarmalıdır, olmasını istedikleri şeyleri değil.
Anne-babalık hakkı bizim kültürümüzde bazen çocuklara karşı yanlış kullanılmaktadır. Aileler bu durumu duygu sömürüsü yapmak için kullandıkları takdirde çocuklarına onların istemedikleri şeyleri yaptırabilirler. Anne-babasının hatırı için istemediği şeylere razı olabilir gençler. Bu durum evliliğe zarar verebilecek bir durumdur.
Bazı aileler gençleri tecrübesiz bulduklarından onlara müdahale etme gereği duyarlar. Ailelerin gençlere en çok müdahalede bulundukları konular ev eşyaları, yemek düzeni, oturulacak ev, çocukların bakımı gibi konulardır ve bu konulara müdahale gençlerin huzurunu kaçırmaktadır.
Bazı aileler de çocuklarıyla sürekli kendileri ilgilenmek isterler. Eşlerin kendi düzenlerini kabul edemezler. Bir diğer grup evde kendilerinin yaşadığı sıkıntıları çocuklarına yansıtır. Bu gibi özelliklere sahip ebeveynlerin tutumları çocukların hayatında soruna yol açar. Şu unutulmamalıdır, eğer çocuğunuzun mutlu ve huzurlu olmasını istiyorsanız, evliliklerin temel konularına müdahale edilmemelidir, onlara saygı duymak temel olmalıdır.
Anne babaların yani dünürlerin birbiriyle anlaşma şekli de çok önemlidir. Aileler bazen çocuklarının huzuru bozulmasın diye onaylamadıkları durumlarda sessiz kalabilmelidir. Burada kastedilen tek taraflı pasif bir ilişki biçimi değildir elbette. Örneğin kendi aralarında oluşan sorunları çocuklara yansıtmamayı deneyebilirler. Ya da kendilerine uygun olmasa da bazen uyum sağlamak, sorun yaşamamak nedeniyle sessiz kalabilirler.
Comments