top of page
  • Yazarın fotoğrafıDR. Berrin Turan Ceylan

Düşük öz değerin belirtileri ve semptomları nelerdir?

Düşük öz değer bir yetersizlik duygusudur ve genellikle utanç , suçluluk ve güvensizlikle ilişkilendirilir . Değersizlik duygusu , karar vermede zorluk , kendini göstermede zorluk , sınır koymada zorluk ve risk almada zorluk olarak ortaya çıkabilir .

Düşük öz değer , depresyona , kaygıya , aşağılık duygusuna  ve kendine güven eksikliğine yol açabilir . Bu aynı zamanda motivasyon eksikliğine , aşırı özeleştiriye ve başkalarından gelen eleştirilerle baş etmede zorluğa da yol açabilir .

Aşırı durumlarda , düşük öz değer , madde kullanımı , yeme bozuklukları ve hatta intihar düşünceleri gibi kendine zarar veren davranışlara yol açabilir .

Düşük öz değere ne sebep olur?

Düşük öz değer duygusu , çocukluk deneyimlerinden mevcut yaşam koşullarına kadar  çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir .  

Bunun kökeni , erken dönemdeki reddedilme , eleştiri veya ihmal deneyimlerinden ya da kişinin hayatındaki önemli insanlardan olumlu destek veya tanınma eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir . Ayrıca kişinin mesleki veya sosyal yaşamındaki karmaşık veya istismarcı ilişkilerden  veya başarısızlık veya  yetersizlik duygularından da kaynaklanabilir . _

Düşük öz değer aynı zamanda , yeterince iyi olmadıklarını hisseden kişiler arasında yaygın bir alışkanlık olan olumsuz kendi kendine konuşmadan da kaynaklanabilir . _

Düşük öz değerin tehlikeleri...

Düşük öz değer , riskli faaliyetlerde bulunmak , uyuşturucu ve alkol kullanmak veya düzensiz beslenme alışkanlıklarına sahip olmak gibi tehlikeli ve sağlıksız davranışlara yol açabilir .

Aynı zamanda suçluluk duygusuna neden olabilir ve yaşlanmayla ilgili davranışlara yol açabilir . Düşük öz değer aynı zamanda yönetilmesi zor olabilecek tecrit ve yalnızlık duygularına da yol açabilir .

Öz - değeri düşük olan kişiler , ilişkiler kurmakta ve sürdürmekte zorluk yaşayabilir  , hatta kariyerlerinde başarılı olmakta bile zorluk yaşayabilirler . Düşük öz değer , ele alınması gereken ciddi bir sorun olabilir ve psikoterapi çözüm bulmanın etkili bir yolu olabilir . _

EMDR terapisi düşük öz değerin tedavisine nasıl yardımcı olur?

EM DR terapisi , insanların düşük öz değer duygularının üstesinden gelmelerine yardımcı olan güçlü bir araçtır . Güdümlü imgeleme , bilişsel yeniden yapılandırma ve beden - zihin tekniklerinin bir kombinasyonu yoluyla EM DR terapisi , insanların düşük öz değerlerinin nedenlerine dair içgörü kazanmalarına ve daha iyi başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olur . _

EM DR terapisi sayesinde insanlar yavaş yavaş güçlü , zayıf yönlerini ve değerliliklerini fark edip kabul edebilirler . İnsanlar kendilerini ve yaşamlarının olumlu yönlerini kabul etmeyi öğrenerek , düşük öz değer duygularının ötesine geçebilir ve yaşamda daha fazla neşe ve tatmin bulabilirler .

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page