top of page
  • Yazarın fotoğrafıDR. Berrin Turan Ceylan

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?


Boşanma, bir aile için zor bir dönem olabilir. Ebeveynler sadece birbirleriyle ilişki kurmanın yeni yollarını fark etmekle kalmaz, aynı zamanda çocuklarına ebeveynlik yapmanın yeni yollarını da öğrenirler. Ebeveynler boşandığında, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri değişebilir. Bazı çocuklar boşanmaya doğal ve anlayışlı bir şekilde tepki verirken, diğer çocuklar bu geçişle mücadele edebilir.

Çocuklar dirençlidir ve yardımla boşanma geçişi bir krizden ziyade bir uyum olarak deneyimlenebilir. Boşanma sürecindeki çocuklar farklılık gösterdiğinden (farklı mizaçlar, farklı yaşlar), boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri de farklılık gösterir. Buna göre her mizaçtan çocuk üzerindeki etkilerinin ne olduğunu anlayarak yaklaşmak gerekir.

Bunu akılda tutarak, boşanmanın çocuklar üzerinde en yaygın görülen etkilerinden bazıları ebeveynlerin yönetmesine yardımcı olabilir:

  • Okullarda Düşük Performans

Boşanma, ailenin tüm üyeleri için zordur. Çocuklar için, ailenin değişen dinamiklerini anlamaya çalışmak dikkatlerinin dağılmasına ve kafalarının karışmasına neden olabilir. Günlük odaklanmalarındaki bu kesinti, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerinden birinin akademik performanslarında görüleceği anlamına gelebilir. Çocukların dikkati ne kadar dağılırsa, okul çalışmalarına odaklanamama olasılıkları da o kadar artar.

  • Sosyal Faaliyetlere İlgi Kaybı

Araştırmalar, boşanmanın çocukları sosyal açıdan da etkileyebileceğini göstermektedir. Ailesi boşanma sürecinden geçen çocuklar başkalarıyla ilişki kurmakta zorlanabilir ve daha az sosyal ilişkiye sahip olma eğiliminde olabilir. Bazen çocuklar kendilerini güvensiz hisseder ve boşanan tek ailenin kendi aileleri olup olmadığını merak ederler.

  • Değişime Uyum Sağlamada Zorluk

Boşanmayla birlikte, çocuklar değişime daha zor uyum sağlamayı öğrenmek zorunda kalarak etkilenebilirler. Yeni aile dinamikleri, yeni ev veya yaşam koşulları, okullar, arkadaşlar ve daha fazlası, hepsi bir etkiye sahip olabilir.

  • Duygusal Olarak Hassas

Boşanma, bir aile için çeşitli duyguları ön plana çıkarabilir. Kayıp, öfke, kafa karışıklığı, endişe ve diğer birçok duygu bu geçişten kaynaklanabilir. Boşanma, çocukların kendilerini bunalmış ve duygusal olarak hassas hissetmelerine neden olabilir. Çocukların duyguları için bir çıkış noktasına ihtiyacı vardır - konuşacak biri, dinleyecek biri vb. - Çocuklar boşanmanın etkilerini duygularını nasıl işledikleri üzerinden hissedebilirler.

  • Öfke/ Sinirlilik

Bazı durumlarda, çocuklar kendilerini bunalmış hissettiklerinde ve boşanma sırasında hissettikleri etkilere nasıl karşılık vereceklerini bilemediklerinde, öfkeli veya sinirli olabilirler. Öfkeleri çok çeşitli algılanan nedenlere yönelik olabilir. Boşanma sürecindeki çocuklar ebeveynlerine, kendilerine, arkadaşlarına ve diğerlerine öfke gösterebilirler. Birçok çocuk için bu öfke birkaç hafta sonra dağılsa da, boşanmanın çocuklar üzerinde kalıcı bir etkisi olabileceğinin farkında olmak önemlidir. Kesinlikle bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.

  • Suçluluk Duyguları

Çocuklar genellikle ailelerinde neden boşanma yaşandığını merak ederler. Ebeveynlerinin artık birbirlerini sevip sevmediklerini ya da yanlış bir şey yapıp yapmadıklarını merak ederek nedenler arayacaklardır. Bu suçluluk duyguları boşanmanın çocuklar üzerinde çok yaygın bir etkisidir, ancak aynı zamanda başka birçok soruna da yol açabilir. Suçluluk duygusu baskıyı artırır, depresyona, strese ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir çocuğun boşanmadaki rolünü anlaması için mutlak güzel bir dilde açıklık getirilmesi kesinlikle bu suçluluk duygularını azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Yıkıcı Davranışların Tanıtımı

Çocuklar boşanma sürecinden geçerken, çözülmemiş çatışma gelecekte beklenmedik risklere yol açabilir. Araştırmalar, önceki 20 yıl içinde boşanma deneyimi yaşamış çocukların suça karışma, çocuğun sağlığına zarar veren yıkıcı davranışlar yoluyla isyan etme, daha fazla çocuğun sigara içme alışkanlığı edindiğini veya reçeteli ilaç kullandığını bildirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

  • Sağlık Sorunlarında Artış

Boşanma süreci ve bunun çocuklar üzerindeki etkileri stresli olabilir. Bu sorunlarla başa çıkmak, fiziksel sorunlar da dahil olmak üzere zarar verebilir. Boşanma deneyimi yaşamış çocukların hastalık algısı daha yüksektir ve bu durum uykuya dalma güçlüğü de dahil olmak üzere birçok faktörden kaynaklanabilir. Ayrıca, depresyon belirtileri ortaya çıkabilir, bu da refah kaybı duygularını şiddetlendirir ve sağlık belirtilerini kötüleştirir.

  • Evlilik ve Aile Birimine Olan İnancın Kaybı

Son olarak, büyüdüklerinde kendilerinin de istikrarlı ilişkilere sahip olmayı ummalarına rağmen, araştırmalar boşanma deneyimi yaşamış çocukların kendi ilişkilerinde boşanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bazı araştırmalar, bu boşanma eğiliminin boşanmamış ailelerden gelen çocuklara kıyasla iki ila üç kat daha yüksek olabileceğini göstermektedir.

Ancak, bunlar boşanmanın çocuklar üzerindeki olası etkilerinden bazıları olsa da, hiçbir şekilde mutlak değildir veya taşa yazılmış değildir. Aileler, boşanmanın kendileri için olduğu kadar çocukları için de ne kadar stresli olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyor. Aileler, boşanmanın barışçıl bir yolunu bulmak için yardım arayan Aile Danışmanları gibi destekleyici hizmetlere yönelmeye başladı. İşbirliğine Dayalı Boşanma programları aracılığıyla, hem ebeveynlerin hem de ilgili çocukların iyiliği için ailelerin bu geçişi daha başarılı bir şekilde yönlendirmelerine yardımcı oluyor.

Unutmayalım ki Eşler birbiri ile Boşanma kararı alıyor Çocukları İle değil!!!

5 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page