
Bu rekabetçi dinamikler, partnerlerinin duygusal olarak güvende veya değerli hissetmelerini zorlaştırıyor.
Bireylerin sınırlar koyması ve kendi refahlarına öncelik vermesi önemlidir.
Görkemli narsisizm, narsisistik hayranlık ve narsisistik rekabetin varlığı olarak düşünülebilir. Büyüklenmeci narsisizm, kendini aşırı önemseme duygusu, sürekli hayranlık ihtiyacı ve başkalarına karşı empati eksikliği ile karakterize edilen bir kişilik özelliğidir. Büyüklenmeci narsisizme sahip bireyler sıklıkla diğerlerinden üstün olduklarına inanırlar, yetki duygusuna sahiptirler ve sosyal etkileşimlere hükmetmeye çalışırlar. Başarılarını abartabilir, özel muamele bekleyebilir ve hedeflerine ulaşmak için başkalarını istismar edebilirler . Narsisizm üzerine 2022 tarihli bir çalışmanın baş yazarı Kennedy Balzen şöyle açıklıyor: "Büyüklenmecilik genellikle kibir, kendini geliştirme taktikleri (örneğin büyüklüğün veya çekiciliğin açık ifadeleri ) ve sosyal cesaret (örneğin kendini bir liderlik pozisyonuna aday göstermek) yoluyla ifade edilir." ilişkiler.Araştırmalar , büyüklenmeci narsisizmin , genellikle yakın ilişkiler pahasına, kişinin şişirilmiş benlik kavramını geliştirme ve sürdürme ortak amacına sahip iki davranış olan narsisistik hayranlık ve narsistik rekabetin varlığı olarak kavramsallaştırılabileceğini göstermektedir . Görkemli narsisizmin iki temel özelliğinin romantik bağlantıları nasıl olumsuz etkilediğini burada bulabilirsiniz.
Narsistik hayranlık , narsistik özelliklere sahip bireylerin başkalarından aradıkları yoğun ilgi , övgü ve hayranlık arzusunu ifade eder . Bu onların kırılgan özgüvenlerini güçlendirmeye ve şişirilmiş öz-önem duygularını doğrulamaya hizmet eder. Bu hayranlık arayışı, aşağıdaki narsisistik nitelikler nedeniyle ilişkileri etkileyebilir.
Sürekli ilgi ihtiyacı. Büyüklenmeci narsisizmi sergileyen bireyler, başkalarından sürekli olarak onaylanma, hayranlık ve özel muamele görmeyi arzularlar; başarılarıyla övünmek, iltifat istemek veya konuşmaları hükmetmek gibi dikkatleri kendilerine çekmek için tasarlanmış davranışlarda bulunurlar. Başlangıçta özgüvenleri çekici görünse de, zamanla benmerkezcilikleri ilişkileri zorlayabilir.
Abartılı öz imaj . Görkemli narsisizm, kişinin benzersiz derecede yetenekli, çekici veya başarılı olduğuna dair inançları içerir. Narsistler, algılanan bu nitelikler için arzu ettikleri hayranlığı alamadıklarında, başkalarına kızabilir veya küçümseyebilirler, bu da bir idealleştirme ve değersizleştirme döngüsüne yol açabilir. Başlangıçta partnerlerini idealize edebilirler, hayranlıklarını kazanmak için onlara ilgi ve şefkat gösterebilirler. Bununla birlikte, partner gerçekçi olmayan beklentilerini karşılayamadığında veya üstünlüğüne meydan okuduğunda, narsist onları değersizleştirebilir, başarılarını küçümseyebilir veya yeni hayranlık kaynakları aramak için onları tamamen bir kenara atabilir.
Manipülatif davranış. Narsistler hayranlık toplamak için manipülatif taktikler kullanabilir, insanları kazanmak için çekicilik saldırıları, dalkavukluk veya manipülasyona başvurabilirler. Ancak bu davranış genellikle yüzeysel ve samimiyetsizdir ve sonuçta çatışmaya ve gerçek bir bağlantı eksikliğine yol açar.
Yakınlığı sürdürmede zorluk . Gerçek yakınlık, karşılıklı empati, saygı ve duygusal hassasiyet gerektirir; bunlar, narsistlerin çoğunlukla eksik olduğu niteliklerdir. Bu onların başkalarıyla derin ve anlamlı bağlantılar kurmasını zorlaştırır. Eşlerinin duygularıyla empati kurmada veya onların ihtiyaçlarına öncelik vermede zorluk yaşayabilirler, bu da tek taraflı bir ilişki dinamiğine yol açabilir.
コメント